Stephensonstraat 17d | 4004 JA Tiel | 0344 - 632708 | info@hommersomadvies.nl
van Herwijnen & Co Hommersom & Co Kellenstaete

Bijtelling auto van de zaak – eerste tenaamstelling in 2017

Voor auto’s van de zaak waarvan de eerste tenaamstelling in 2017 ligt, geldt een standaard bijtellingspercentage van 22%. Deze bijtelling geldt eveneens voor hybride auto’s. Alleen voor volledig elektrische auto’s geldt een lagere bijtelling van 4%.

Bijtelling milieuvriendelijke auto van de zaak – eerste tenaamstelling vóór 2017
Personenauto’s die milieuvriendelijk zijn, hadden op het moment van de eerste tenaamstelling lagere bijtellingspercentages van 0%, 4%, 7%, 14%, 15%, 20% of 21% (afhankelijk van de destijds geldende CO2-norm). Deze lagere bijtellingspercentages mogen in de meeste gevallen nog maximaal gedurende 60 maanden worden gebruikt.

Let op: deze 60-maandsperiode is in 2012 geïntroduceerd. Vanaf 1 januari 2017 kunnen oudere milieuvriendelijke personenauto’s uit de 60-maandsperiode lopen. Is dat bij u het geval, dan dient de bijtelling opnieuw te worden bepaald, op basis van de huidige CO2-grenzen.

Lees meer.

Auto van de zaak naar privé halen?

Voor directeur-grootaandeelhouders is het verstandig om periodiek te bekijken of het (fiscaal) aantrekkelijk is om de auto “op de zaak” te laten staan of om deze naar privé te halen. De regels omtrent de bijtelling vanaf 2017 kunnen een extra argument zijn om de auto naar privé te halen.

IB-ondernemers met een auto van de zaak zullen echter veelal vast zitten aan de gemaakte keuze. Wijziging van de keuze kan namelijk alleen in geval van bijzondere omstandigheden.